Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

Θα «βρέξει» επιτέλους χρήματα για τους δήμους των Μεσογείων με την υπογραφή για το Ελληνικό;

Αλλάξτε μέγεθος
elliniko mesogeia
Ελπίδες ότι θα αλλάξουν, κάποια τουλάχιστον, οικονομικά δεδομένα για τους δήμους των Μεσογείων, επανέρχονται μετά την υπογραφή, το απόγευμα της Τρίτης, του Μνημονίου Κατανόησης (Memorandum of Understanding, MoU) μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και του επενδυτικού σχήματος υπό την Lamda Development S.A. για το Ελληνικό.
Όπως προβλέπεται στο άρθρο 9 του νόμου 2338/1995 (Κύρωση Σύμβασης Ανάπτυξης του νέου Διεθνούς Αεροδρομίου της Αθήνας στα Σπάτα), ποσοστό τουλάχιστον 10% των εσόδων που προκύπτουν από την αξιοποίηση της εκτάσεως του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού θα διατίθεται «για τη δημιουργία σύγχρονης υποδομής και δικτύων ποιότητας ζωής, καθώς και για την παροχή αντισταθμιστικών οφελών στην ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων με αιχμή τα Σπάτα στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου χωροταξικού οικιστικού και αναπτυξιακού σχεδιασμού της περιοχής».
Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη διάταξη, όταν θεσπίστηκε, στόχευε να εξασφαλιστούν τα αναγκαία κονδύλια για τη δημιουργία υποδομών στους δήμους των Μεσογείων έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι σημαντικές περιβαλλοντικές και κοινωνικές συνέπειες που προέκυψαν από την εγκατάσταση και λειτουργία στην περιοχή, του νέου, τότε, αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Με την παράγραφο 4 του άρθρου 9 του παραπάνω νόμου θεσπίστηκε το δικαίωμα των Μεσογείτικων δήμων στη λήψη αντισταθμιστικών οφελών και αντίστοιχα, υποχρέωση του Δημοσίου για τη χορήγηση τους.
Υποχρέωση, η οποία είναι τόσο νομική έναντι των δήμων (Κρωπίας, Μαρκοπούλου, Παιανίας-Γλυκών Νερών, Σπάτων – Αρτέμιδας και Ραφήνας - Πικερμίου), όσο και κοινωνική και πολιτική έναντι των δημοτών και άλλων κατοίκων τους.
Ή μήπως δεν είναι έτσι πια;

 http://www.notioanatolika.gr/aftodioikisi/9688-tha-vreksei-epitelous-xrimata-gia-tous-dimous-ton-mesogeion-me-tin-ypografi-gia-to-elliniko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ελεύθερα κι ευγενικά