Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

Κυριάκος Μητσοτάκης: ένας όμηρος

Κυριάκος Μητσοτάκης  
 
Οπως αποδείχτηκε, ήταν έτοιμος να υπακούσει στις υποδείξεις των ραδιο-προπαγανδιστών, δίνοντας ένα δείγμα του τρόπου με τον οποίο προτίθεται να πολιτευτεί, εάν κάποτε γίνει πρωθυπουργός | EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
 Αφορμή για ποικίλα σχόλια έδωσε η μεταστροφή της στάσης της Ν.Δ. στο ζήτημα της παροχής του επιδόματος στους συνταξιούχους. Από την αρχική -και απολύτως εύλογη- θετική τοποθέτηση, η οποία μάλιστα εκφράστηκε και με δημόσια δήλωση, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρέθηκε λίγη ώρα πριν από την ονομαστική ψηφοφορία να αλλάζει άρδην τοποθέτηση και τελικά να συνοδεύει το «παρών» με βαριές εκφράσεις κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού.
Η αλλαγή αυτή δεν είναι δυνατόν να ερμηνευτεί, αν δεν ληφθεί υπόψη η λυσσαλέα εκστρατεία ορισμένων μέσων ενημέρωσης, τα οποία εγκαλούσαν επί μέρες τη Ν.Δ. για την εφεκτική στάση της και προεξοφλούσαν την τελική υπαναχώρησή της.
Αυτά τα μέσα ενημέρωσης, τα οποία επί μήνες πρωτοστατούν στην αντικυβερνητική προπαγάνδα, από τη στιγμή που επιχειρήθηκε να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, καθώς φαίνεται, υπαγορεύουν πλέον στον Κυριάκο Μητσοτάκη τη στάση που πρέπει να κρατήσει, αν επιθυμεί να του σταθούν αρωγοί στην προσπάθεια να ρίξει την κυβέρνηση προκαλώντας πρόωρες εκλογές.

Το ρεσιτάλ του ΔΟΛ

Αρκούμαι σε ένα μόνο παράδειγμα: τον τρόπο που χειρίστηκε το ζήτημα ο ραδιοφωνικός σταθμός του ΔΟΛ.
■ Ολες οι πρωινές «ενημερωτικές» εκπομπές του σταθμού επικεντρώθηκαν από την περασμένη Δευτέρα στο ζήτημα αυτό. Προηγήθηκαν στην αρχή πολιτικές αναλύσεις καφενειακού τύπου:
«Τα 600 εκατ., αντί να τα δώσει και να δημιουργήσει νέες δουλειές, τα έδωσε στους συνταξιούχους, από ένα ευρώ την ημέρα. Το θέμα είναι πώς θα δημιουργήσει 100.000 θέσεις εργασίας. Να πει ότι 100.000 νέους θα τους επιδοτήσω εγώ με 500 ευρώ για ένα χρόνο και θα πιάσουν δουλειά. Με τα 600 εκατ. θα μπορούσε σε 3.000 χωριά να φτιάξει φάρμες με 300 μοσχάρια το καθένα. Πήρα ένα φίλο μου που είναι μεγάλος έμπορος μοσχαριών και μου το είπε.
»Θα μπορούσε να φτιάξει 2.000 θερμοκήπια για να φτιάχνουν τομάτες. Θα μπορούσε να φτιάξει προϊόντα υψηλής τεχνολογίας. Θα μπορούσε να πάρει 20.000 μηχανικούς με ετήσιο κόστος 30.000 ευρώ για να φτιάξουν 2.000 προϊόντα. Αυτά θα φέρνανε με εξαγωγές πολλά δισεκατομμύρια σε συνάλλαγμα. Αλλά δεν έχει το μυαλό του σ’ αυτά ο Τσίπρας».
Το συμπέρασμα των «αναλυτών» δεν ήταν άλλο παρά ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει δημοψήφισμα, με δίλημμα «ευρώ ή δραχμή»! Αυτή η σκέψη δεν στηριζόταν φυσικά σε κανένα πραγματικό δεδομένο, αλλά αυτό ήταν το ελάχιστο που ενδιέφερε τους «αναλυτές».
■ Την Τρίτη επαναλήφθηκε η επιμονή ότι τα χρήματα αυτά έπρεπε να έχουν «επενδυθεί» και αφήνονταν υπονοούμενα για όσα κόμματα της αντιπολίτευσης συναινούσαν στην καταβολή του επιδόματος. Η Ν.Δ. είχε αρχίσει να ξανασκέφτεται την αρχική της τοποθέτηση να το υπερψηφίσει.
■ Την Τετάρτη ενισχύθηκε η κινδυνολογία για τα επιδόματα, στηριγμένη αυτή τη φορά σε δημοσίευμα της γερμανικής «Μπιλντ». Μάταια ο ανταποκριτής του σταθμού θύμιζε ότι πρόκειται για μια ακραία λαϊκιστική εφημερίδα που φτιάχνει προεκλογικό κλίμα για το εσωτερικό μέτωπο στη Γερμανία. Οι «αναλυτές» επέμεναν ότι πρέπει «να πάμε σε προτεσταντικούς τρόπους σκέψης» για να σωθούμε.

Αναλυτές του καφενείου

■ Φτάσαμε, τέλος, στην Πέμπτη, που είχε οριστεί η συζήτηση και η ονομαστική ψηφοφορία για το ζήτημα. Από το πρωί οι «αναλυτές» είχαν ξιφουλκήσει: «Εγώ θα το καταψήφιζα. Να βγει κάποιος από τα κόμματα και να πει “παιδιά, όντως τα 300 ευρώ τα χρειάζεστε, αλλά θα έπρεπε να καταλάβετε ότι είναι ένα εντελώς πρόσκαιρο χαρτζιλίκι κι εμείς το καταψηφίζουμε”. Υπάρχει ένας τύπος να βγει και να το πει;». Η πρόβλεψή τους ήταν απαισιόδοξη, «γιατί ο λαός είναι λαϊκιστής και όχι οι πολιτικοί».
Τα επιχειρήματα εναντίον της καταβολής του επιδόματος ήταν κάθε λογής. Επρεπε, λέει, να δοθούν τρία δισ. σε επιχειρήσεις και όχι τα 600 εκατ. στους συνταξιούχους, διότι αυτοί «θα πάνε να αγοράσουν για τα εγγόνια τους τρενάκια στα κινέζικα» και έτσι 200 εκατ. συνάλλαγμα θα πάει στην Κίνα.
Και για να μην ξεχνιόμαστε: «Ολα τα λεφτά μάς τα δίνει ο Σόιμπλε. Δεν φαντάζομαι ότι υπάρχει συνταξιούχος που μας ακούει τώρα και νομίζει ότι τα λεφτά δεν του τα δίνει ο Σόιμπλε. Στο ταμείο που πηγαίνει, παίρνει λεφτά επειδή μας τα δίνει η Γερμανία».
Τους έτρωγε η αδημονία για τη στάση της Νέας Δημοκρατίας και πίεζαν τον φιλοξενούμενό τους Μάκη Βορίδη να αποκαλύψει την τελική στάση της και του υποδείκνυαν να έρθει σε συνεννόηση με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Συνεχώς επαναλάμβαναν: «Φαντάζομαι ότι τα κόμματα θα βρούνε ένα τρόπο σήμερα να μην ψηφίσουν αυτή τη ρύθμιση. Μπορούν να απόσχουν, να πουν “παρών”, οτιδήποτε. Πρέπει να βγάλουν μια πλατφόρμα και να πουν ότι αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα, διότι ήξερες ότι θα έρθεις σε σύγκρουση με αυτούς οι οποίοι σε δανείζουνε, διότι το έχεις υπογράψει».
Οταν τελικά στις 11 το πρωί ανακοινώθηκε το «παρών» της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο στόχαστρο του σταθμού μπήκε το ΠΑΣΟΚ: «Δυστυχώς είναι η δεύτερη φορά που το ΠΑΣΟΚ παρασύρεται, παγιδεύεται. Ελπίζω ο Βενιζέλος να πάρει άλλη στάση. Σε κάθε τέτοια στάση του ΠΑΣΟΚ, εγώ που δεν έχω ψηφίσει ποτέ Ν.Δ. στρέφομαι στη Ν.Δ.». Μέχρι τέλους πίεζαν για αλλαγή στάσης του ΠΑΣΟΚ: «Το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει ολόκληρο; Νομίζω όχι. Τα τελευταία λεπτά έχει δημιουργηθεί μεγάλη κινητικότητα στο εσωτερικό του».

Το... μέτωπο με το ΚΚΕ

Ακόμα και στο ΚΚΕ στράφηκαν κάποια στιγμή οι ελπίδες των «αναλυτών», παρά το γεγονός ότι από τη δική τους συχνότητα είχε αναγγείλει μία ώρα νωρίτερα ο κ. Καραθανασόπουλος ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει απερίφραστα το μέτρο. Μόλις το κατάλαβαν, οι «αναλυτές» είχαν έτοιμη την απάντηση: «Είναι το μέτωπο της σύγκρουσης με την Ευρώπη».
Δεν χρειάζεται να επεκταθώ με παραδείγματα από άλλες ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες. Οπως αποδείχτηκε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν έτοιμος να υπακούσει στις υποδείξεις των ραδιο-προπαγανδιστών, δίνοντας έτσι και ένα δείγμα του τρόπου με τον οποίο προτίθεται να πολιτευτεί, εάν κάποτε βρεθεί στην πολυπόθητη πρωθυπουργική καρέκλα.
Εξάλλου είχε φροντίσει πριν από λίγες μέρες να δηλώσει υποταγή και στον άλλο πόλο εξουσίας στη χώρα, την ιερή «διαπλοκή», προκειμένου να συγχωρεθούν κάποιες παλιότερες φιλελεύθερες αμαρτίες του. Από αυτήν την άποψη, η κομματική διαμάχη της περασμένης βδομάδας υπήρξε διπλά αποκαλυπτική.
 http://www.efsyn.gr/arthro/kyriakos-mitsotakis-enas-omiros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ελεύθερα κι ευγενικά